Teaterkrigen kapitel 22.

Det stribede hus

 
Om at yde halvdelen af en indsats.
De efterfølgende kapitler har egentligt ikke noget med teaterkrigen at gøre, og så alligevel.

Vi ankom til huset i Smedstorp en sen eftermiddag i starten af sommerferien og så frem til det første glimt af huset. De åbne österlenske vidder bød på den smukkeste udsigt, ikke mindst når vi nærmede os sommerhuset. På lang afstand kunne vi se det, og det var altid en glæde og lidt af en konkurrence om hvem, der først spottede det.

Huset var hvidkalket med et tag af cementtagsten, der oprindeligt havde været røde. Vind og vejr havde slidt på farven, men ikke mere end det stadigvæk var tydeligt rødt. De to tagflader var lige store, men ikke lige lige. Vestsiden, siden der vendte ind mod vore naboer, var pæn lige, men det kunne man ikke helt sige om den anden. Svogeren gjorde, når vi var på landet,  konsekvent sit bedste for at synge uddrag af "Vift stolt på Kodans bølge", for på den måde at antyde tagfladens kvaliteter.

Med et par kilometer tilbage på Riksväg 11, skimtedes huset og feriestemningen steg adskillige grader. Når vi så huset på afstand, fik vi gennem alle årene en fornemmelse af, at nu var ferien begyndt for alvor, og denne gang var ingen undtagelse.

Efterhånden som vi kom nærmere huset, begyndte vi at ane, at alt ikke var som det plejede at være. Det første vi bemærkede var et stort hvidt kryds på taget. Tagets rektangulære form og dimensioner bevirkede at taget nu, med lidt god vilje, kunne antyde et dannebrogsflag.

For at komme til huset, skulle vi køre en meget kort strækning på en grusvej, ca. 20 meter, hvorefter vi drejede ind på en lille privat vej, der som beskrevet i et andet kapitel reelt tilhørte os.
Drejet af fra Riksväg 11 og nået frem til sommerhuset, gjorde vi et øjeblik holdt, inden vi drejede ind ad indkørslen. Når vi holdt den lille pause, var det for at sikre os, at vi havde set rigtigt, det havde vi.
Huset var tydeligt stribet idet det åbenbart for nyligt netop var kalket i striber. Kommet ind på gårdspladsen kunne vi konstatere, at taget på den anden side også var forsynet med et hvidt kryds, så også den side lignede et dannebrogsflag.

Det er på en måde overflødigt at nævne, at hele huset var kalket i striber, og udover det, var der anbragt et stort skilt, hvorpå der stod "Villa Danmark"

Forklaringen viste sig senere, da vi mødtes med vores svenske familie. Min svoger havde fået den ide, at han ville "hjælpe" os med årets kalkning af huset, men energien havde kun rakt til at gøre arbejdet halvt. Tilsigtet eller ej, så endte det alligevel med at lette min arbejdsbyrde den sommer. Husets beliggenhed, lige ud til en stor mark, hvor vinden fik frit spil, ikke mindst ved efterårets sæson for blæsevejr, gjorde, at der oftere end, hvis huset havde ligget i læ, skulle kalkes. På den måde var den halve arbejdsindsats derfor alligevel en udmærket hjælp, for da jeg i sommerens løb selv kalkede huset, nøjedes jeg med at påføre kalk på de striber, han ikke havde nået, der er absolut en god mening i talemåden om, at to dovne rækker langt.

Krydsene på taget fik lov til at blive, og det skulle senere vise sig, at vi fik ikke så lidt morskab og også betydelig gavn ud af dem. Forklaringen på skiltet var, at vore naboer, med mere eller mindre indestængt vrede, i et væk kaldte os for "jävla danska", hvorfor svogeren mente, det næppe kunne skade at understrege beboernes nationalitet.

Lidet kunne vi ane, at den halve indsats skulle blive begyndelsen på en lang række "morsomheder" vi udsatte hinanden for, og som kulminerede en efterårsdag, hvor min svoger kom på besøg i vores sommerhus i Ö.Herrestad for at anmode om en våbenhvile og en fredsslutning.

På de følgende sidere vil de mange mere eller mindre opfindsomme "morsomheder" blive gennemgået. På nær én blev de alle gennemført, men denne ene er et glimrende eksempel på styrken i og det sublime ved netop ikke at gøre noget.
Kapitel 23 - Høns i badet